DIY: 8 spændende måder at genbruge gamle billedrammer


Del artiklen:

Alt hvad du behøver er en lille smule fantasi, for at forvandle det billige loppefund til noget, der fanger dine gæsters blik, så snart de træder ind af døren. Samt giver din boligindretning din helt egen personlige stil.

I denne artikel vil vi se lidt nærmere på nogle spændende måder man kan genbruge gamle billedrammer. Det at gøre gamle ting spændende og nye igen kaldes mange forskellige ting. Blandt andet Upcycling og Flea Market Flipping. Så hvis man gerne vil finde endnu flere gode ideer end på denne side, så er det nogle gode ord at søge på. Ofte kan man finde kunst af tvivlsom kvalitet når man går rundt på loppemarkeder. Det sælges også ofte rimeligt billigt, da der ikke er mange der er interesseret i at få et maleri af en eller anden ukendt kunstner op og hænge i stuen. Men det er din fordel hvis du er lidt fingernem, og er frisk på at prøve at give de gamle rammer lidt nyt liv.

Gamle billedrammer i mange forskellige farver

Vis dine fotografier i gamle rammer

En sjov ide som der er mange forskelligt bud på hvordan kan gøres rundt omkring på nettet, er at tage en gammel billedramme og forvandle den til et slags foto album.
Det du skal bruge er:

 • En gammel billedramme
 • Noget tråd eller wire
 • Tøjklemmer
 • Søm eller skruer
 • Nogle fotografier eller andre ting du gerne vil vise frem

Det er klart det kan gøres på mange forskellige måder, og hvis man gerne vil have sin ramme til at være en bestemt farve, så kan man jo male dem med en spray maling i den farve man ønsker. Men hvis man er tilfreds med udseendet på den ramme man har er det bare at slå sømmene i der hvor man nu har lyst til at hænge billederne, spænde snoren eller wiren imellem og på hænge de fine fotografier op med tøjklemmer eller andet man synes kunne være spændende.

ramme-med-toejklemmer-til-at-holde-billeder

Se mere på Pennypinchermom

ramme-anderledes-til-billeder

sæt grene i rammen og få et spændende resultat

Det kan også give et helt unikt resultat, og noget man lige stopper op og kigger en ekstra gang på hvis man bruger sin gamle ramme til at udstille nogle grene fra haven eller skoven.
Det du skal bruge er:

 • En gammel ramme
 • Nogle pæne grene
 • Måske noget lim

Mere skal der ikke til. På billedet herunder er rammen malet sølvfarvet, men det kommer jo lidt an på hvordan ens hjem ser ud om det er nødvendig. Rammen på billedet herunder står på en hylde, og grenene står bare bag den lænet op mod vægen. Men hvis man nu gerne vil hænge sin ramme med grene op på vægen er der brug for lidt lim så man kan lime grenene fast på rammen. Men det er en ret spændende ting at have i stuen, som kan laves meget nemt.

ramme-med-grene

Se flere billeder på Hobby-mix.net

Lav et anderledes skakbræt af din gamle ramme

Ja det lyder måske lidt underligt. Men er man en der godt kan lide at spille skak, eller måske bare godt kan lide udseendet af et skakbræt, så er dette en rigtig sjov ide. Det er lidt mere besværligt at leve end de to første forslag, og også mere tidskrævende. Men hvis du laver det, så har du med rimelig sikkerhed noget i dit hjem ingen af dine venner har.
Det du skal bruge er:

 • En gammel ramme
 • En ternet plade, eller en sort og hvid plade du selv skærer til
 • Et sæt skakbrikker
 • Glas, Plexiglas eller tynd plade du kan bruge som hylder brikkerne kan stå på
 • Godt lim (evt. små søm hvis du bruger en træplade til hylde)
 • God tid

Der er ikke nogen facitliste når man skal prøve at lave skakbrættet på billedet herunder. Og det er klart nemmest hvis man bruger sin fantasi og får det til at fungere på sin egen måde. En god ide kunne måske være at have en plade bagerst man kan lime de sorte og hvide stykker træ på for at holde sammen på det hele. På den måde kan man også få de tynde plader som brikkerne skal stå på ind imellem de ternede stykker træ, så de kan være med til at holde hylderne på plads. Men nu er skakbrikker jo heldigvis ikke så tunge igen, så det skulle nok kunne holde med en god lim.

ramme-lavet-om-til-skak-braet

Lav en opslagstavle i din gamle ramme

En anden sjov og anderledes anvendelsesmulighed til din gamle ramme er at lave en opslagstavle i den. Vi kender allesammen de gode gamle opslagstavler i kork og med en kedelig træ ramme omkring. Det er slut nu. Med denne gode ide kan man med meget simple midler lave en opslagstavle der ser godt ud.
Det du skal bruge:

 • En gammel ramme
 • En plade man kan stikke nåle i (fx. Træfiberplade)
 • Et pænt stykke stof
 • Lim eller hæfteklammer til at hæfte stoffet på bagsiden

Når du har fået fat i disse ting, og har valgt et stykke stof der passer både til rammen og det rum opslagstavlen skal hænge i, så er det faktisk en rimelig nem opgave at lave selve opslagstavlen. Du saver eller skærer din plade ud, så den passer i rammen. Betrækker den med stoffet som du sætter fast på bagsiden. Det bedste resultat får du nok hvis du har en hæftemaskine men ikke alt for lange stifter i (de må jo ikke gå igennem pladen) da du med en hæftemaskine kan trække stoffet helt stramt inden du hæfter det fast.

ramme-opslagstavle

Se tutorial på Batchelorsway.com

Alternativ opslagstavle

Eksempler ovenfor er på en meget klassisk opslagstavle. Men man kan faktisk også lave en anden spændende opslagstavle. Den er nok mest velegnet hvis man har en lille ramme. Den kunne fx. bruges i køkkenet eller måske entreen til at skrive små sedler med ting man skal huske på.
Det du skal bruge er:

 • En gammel ramme
 • En plade (nemmest hvis det er en man kan bruge en hæftemaskine på)
 • Et pænt stykke stof
 • Noget bånd

Metoden til at lave denne opslagstavle er meget lig den traditionelle opslagstavle. Du starter med at save eller skære pladen ud så den passer til rammen. Så betrækker du den med det stof du har valgt. Hvis du har noget tyndt pladevat, kan det måske være en fordel at lægge et tyndt lag af det på pladen før du betrækker den med stoffet. På den måde kan du bedre få båndet til at presse ned i stoffet så sedlerne man putter ind under båndet sidder bedre fast. Både stof og bånd hæfter man på bagsiden med en hæftepistol, og sørger for at holde det godt stramt inden man hæfter det.

ramme-til-at-holde-sedler

Billede lånt fra Tatertwins.com

Brug din gamle ramme som et nøgleskab

Denne ide er også meget simpel, og kræver ikke de store færdigheder.
Det du skal bruge er:

 • En gammel ramme
 • Nogle kroge

Du tager bare den gamle ramme og skruer krogene i. Så er du klar til at hænge den op i indgangen, og så er det slut med at lede efter de forsvundne nøgler i hele huset.

ramme-til-at-holde-noegler

Lav interessante hylder af dine gamle rammer

Man kan også få nogle helt unikke hylder eller skabe ud af de gamle rammer. Det giver en meget spændende forkant på hylden når man bruger en gammel ramme. Det er nok ofte en god ide at male rammerne når man skal bruge dem til at lave hylder ud af. Så man får en hylde hvor det hele passer sammen.
Det du skal bruge er:

 • En gammel ramme
 • Noget plade til at lave skabet af (mdf plade, eller en anden jævn plade vil nok være at foretrække)
 • Søm eller skruer
 • Måske vinkelbeslag
 • Maling til at male ramme og skab i

Det første man skal gøre er at opmåle rammen, så man kan få “skabet” til at passe i størrelsen med rammen. Så saver man 4 stykker plade i længden man har fundet frem til ved at måle rammen, og man kan lave dem i den bredde man har lyst til. Hvis man gerne vil have en dyb hylde til at stille sine ting på skal man selvfølgeligt lave nogle ret brede stykker plade. Så skal de 4 stykker plade sættes sammen til en firkant, man bagefter sætter bag på rammen. Man kan samle de 4 stykker plade med søm eller skruer, og måske en stribe lim til at holde ekstra sammen på det hele. Så skal den firkantede kasse skrues bag på rammen. Det kan enten gøres med skruer fra forsiden af rammen, hvor man så bagefter skal spartle hullerne efter dem over og male. Eller man kan bruge nogle vinkelbeslag bag på rammen, så man undgår at skrue skruer i forsiden af rammen. Vær opmærksom på ikke at komme til at bruge for lange skruer så de går igennem forsiden af rammen. Når det hele er samlet er det bare at male det i den ønskede farve. Her er spraymaling nok det nemmeste. Men man kan også sagtens bruge normal maling og en pensel.

ramme-lavet-om-til-lille-hylde

Se mere på Shanty2chic.com

ramme-til-hylder

Se mere på Shanty2chic.com

 

Mal dine gamle rammer og brug dem som dekoration

Den sidste gode ide i denne omgang er simpelthen bare at bruge rammerne til dekoration på dine vægge. Man kan sætte dem op på mange forskellige måder der kan skabe nogle megle interessante udtryk i din stue eller måske i entreen.
Det du skal bruge er:

 • En del gamle rammer, alt efter hvor meget plads du har
 • Maling til at male rammerne med

Så er det bare i gang med at male rammer. Her vil jeg igen foreslå at man bruger spraymaling. Men almindelig maling kan også sagtens bruges. Når rammerne er malet er det bare at hænge dem op på væggen i det mønster man nu bedst kan lide. Det giver noget helt specielt til din tomme væg. Man kan evt. kombinere det med nogle af de andre gode ideer, så man måske sætter en opslagstavle i den ene af dem, eller måske laver en af rammerne så man kan hænge sine nøgler i den. Det er kun fantasien der sætter grænser.

rammer-brugt-som-dekoration-hvid

Se mere på Simpleblueprint

ramme-brugt-som-dekoration

Hvis du er faldet for nogle af ideerne i denne artikel, så lad os endelig høre om det i kommentarerne herunder. Hvis du har fundet andre spændende måder at bruge gamle rammer på, så vil vi også meget gerne høre om det så kan vi måske tage det med i artiklen. Hvis der er nogle af ideerne du tænker dine venner burde kende til, så hold dig endelig ikke tilbage med at dele artiklen på de forskellige sociale medier.

Del artiklen:

Leave a Reply